Zranění a poznávání Victorie

Po terénním půlmaratonu, který jsem popisoval v posledním blogu jsem byl celkem v euforii. Ještě ten den jsem stihl výklus, bazén a celý večer v knihovně. Bohužel euforii brzo vystřídala bezmoc, protože hned o 2 dny později se přihlásila o slovo přetížená levá noha a zranění. A jak to tak u mě bývá, když nemůžu sportovat, tak jsem většinou pěkně neefektivní, proto se sebou poslední týden trochu bojuju.

Co se stalo? Začalo mě bolet koleno takovým způsobem, že jsem musel přerušit trénink a naordinovat volno – po poradě s lidmi ve sportovním univerzitním centru a diskuzi s několika známými a po několika hodinách u „internetové anatomie“ (Anďa a další medici se mohou beze všeho z plna hrdla zasmát) jsem dospěl k závěru, že se jedná
o tzv. IT Band syndrom.

Jak se to přihodilo? Je to nejspíš kombinace několika příčin: po několika indických měsících bez tréninku dostávala noha poslední týdny dost zabrat + spojení se zraněním kotníkem na stejné noze (vědomé ulehčování této noze) + podchlazení po závodě + náročný bahnitý terén závodu + nedostatečný odpočinek po závodě (hned v úterý po závodě jsme šli s Patrickem s čelovkama na Mt. Douglas). Všechno dohromady
a problém je na světě. Nicméně abych si pouze nestěžoval – má to výhodu v tom, že v bazénu mohu plavat pouze kraul a tudíž jsem se za poslední týden v kraulu „nuceně“ dost zlepšil, každý den 1.5 km kraulem a hned si tělo zvykne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Už týden tedy 3x denně cvičím, leduju, neběhám a pouze chodím do bazénu. Dnes mám v plánu poprvé vyzkoušet delší běh, tak snad to v rámci možností půjde. Vzhledem ke zranění se mi tedy změnily i mé dobrodružné plány o posledním víkendu. Původně jsme měli jet prozkoumat dvoutisícové hory Strathcona Mountains asi 3 hodiny cesty od Victorie. Vzhledem k mému kolenu jsme to ale nakonec v sobotu radši odpískali a já tak celý víkend spíše odpočíval.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V sobotu jsem alespoň spolu s kamarádem z Německa Stephanem a jeho spolubydlícím z Japonska Taičim prozkoumali méně známé části Victorie – navštívili jsme Craigdarroch Castle, Governor House, vyhlídku Clover Point a městký park Beacon Hill. O Victorii bych asi měl napsat nějaký díl blogu – město samotné si to určitě zaslouží…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Včera jsem večer navštívil zajímavý kurz první pomoci “Knowing your lemons” (ve volném překladu “Buď si vědom svých limitů”, který zadarmo pořádal Outdoors Club. Přednášku měla doktorka, která se specializuje na adrenalinové sporty a přežití v přírodě – bylo to interaktivní formou a stálo to za to. Dozvěděli jsme se, jak řešit různé nepříjemné situace, podchlazení, zranění, dehydrataci atd.

20141104_180328~2

O volném víkendu jsem se měl raději více učit, protože to na mě všechno spadlo tento týden. Příští týden totiž jedeme na roadtrip do asi nejkrásnějších hor na světě – Rocky Mountains – 7 dní v horách 2000 – 4000 metrů vysokých, nemůžu se dočkat a jen doufám, že koleno bude ok. Po návratu z Rockies je ovšem několik „deadlinů“ na odevzdání různých projektů, esejí či research paperů – takže mám tento týden o zábavu postaráno. Zatím pendluju mezi bazénem, knihovnou, školou a bytem a mezi tím se snažím občas něco málo naplánovat na náš týdenní výlet do kanadské divočiny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Typické podzimní počasí na University of Victoria

Abyste si nemysleli, že se na týden sbalím ze školy a odjedu do Rocky Mountains – uprostřed listopadu je tady totiž na vysokých školách tzv. Reading Break – týdenní přestávka určená k četbě a předběžné přípravě na prosincové zkoušky. Nicméně všichni studenti to samozřejmě berou jako příležitost k cestování – většina z nich vyráží za teplem na Hawaj či do Kalifornie. Jak jsem již zmínil, my míříme opačným směrem – na sever do pořádných hor. Ale o tom zase až příště!

PS: Nerad bych na svůj blog zatahoval politiku (i když se o ni poměrně hodně zajímám), nicméně chování prezidenta v posledních týdnech je opravdu smutné. Človeku, který dočasně žije v zahraničí, to přece jenom trochu kazí vzpomínky na domov, když se každých pár dní v zahraničních médiích dočte o své zemi akorát zmínky o excesech
a křupanských výjevech „svého“ prezidenta. Vím, že je to jen kapka v moři – ale po posledním vyjádření mluvčího prezidenta jsem to nevydržel a napsal do kanceláře prezidenta republiky dopis (doufám jako jeden z mnoha), kdyby Vás to někoho zajímalo. Mějte se dobře!

Dopis prezidentu republiky: http://bit.ly/1EeMprN

2 responses to “Zranění a poznávání Victorie”

  1. Votjo, a’t se brzy noha spraví a nekazí ti pobyt!! a dík za boj o důstojný Hrad.K

    Like

    1. Diky Katko, snad se to postupně lepší! V.

      Like

Leave a comment