FKT Žďárské vrchy 51 km/1600m

S myšlenkou vytyčit v mých rodných Žďárských vrších tzv. FKT (= Fastest Known Time) jsem si pohrával už nějaký ten rok. Díky rodičům, kteří nám (všem třem bratrům) dali do vínku lásku k přírodě i sportu, máme Vysočinu proběhanou, proježděnou na kole i na úzkých prknech křížem krážem. Ta nejhezčí místa znám doslova zpaměti. Spojit tato místa do jednoho logického okruhu a předhánět se s bráchama a dalšími, kdo to dá nejlíp, byla lákavá představa.

Další motivací k tomu ustanovit doma FKT bylo to, že Žďárské vrchy jsou ve sportovní komunitě známé spíše bajkerům a lyžařům. Je to logické, v areálu Skihotelu v Novém Městě na Moravě se konají světové poháry právě v bajcích, lyžování a biatlonu. Dost unikátní kombinace na jeden areál. Nicméně mi to přijde trochu škoda. I běžcům mají Žďárské vrchy co nabídnout, a to nejlepší jsem se pokusil dostat do tohoto 51 km dlouhého okruhu.

Sklene

Trasa

Různé varianty trasy jsem namýšlel nějakou tu chvíli. Dal jsem si několik kritérií:

  1. Proběhnout červenou “hřebenovku” od Tisůvky přes Žákovici a Devět skal na Malinskou skálu a Dráteník.
  2. Zahrnout méně známá místa jako je stoupání na Štarkov, Světnovské či Jimramovské paseky a další.
  3. Minimum asfaltu (což je na Vysočině trochu oříšek)
  4. Namyslet to celé do jednoho cca 50 km dlouhého okruhu. FKTs často bývají právě okruhové nebo z bodu A do B. Žďárské vrchy nicméně nemají hlavní hřeben (kromě toho při nadmořské výšce kopců kolem 800 m.n.m. je trochu vtipné mluvit o hřebeni…) a tak byl okruh jednoznačná volba.

0d834bcd-829d-425e-92a4-79b79037369c

Nakonec se to snad povedlo. Jediná moje oblíbená místa, která mi v okruhu chybí, jsou skály Čtyři Palice a Velké Perníčky a Roženecké paseky, nicméně jejich zahrnutí by bylo krutě vykoupeno asfaltem. Běžec se podívá (kromě již výše zmíněných míst) na vrchol nejvyššího bodu Devíti skal, Lisovskou skálu, na vrchol Pasecké skály, proběhne Blatiny a Sněžné, vystoupá na Bohdalec – to vše během jednoho okruhu se startem a cílem ve vesničce Tři Studně v srdci CHKO Žďárské vrchy.

Celková délka trasy je 51 km s 1600 nastoupanými metry.

Co to vlastně to FKT je?

Koncept FKT popsali už mnohokrát jiní, a tak vás spíše odkážu na příšlusné reference.

Jednou (dlouhou) větou: Fastest Known Time je koncept běžeckých rychlostních rekordů, kdy na daném okruhu/trase někdo stanoví nejlepší čas, který mohou později libovolně další běžci zkoušet překonat.

Důraz se klade na integritu jedince, často při pokusu není nikdo, kdo by kontroloval zda podvádíte nebo ne. S rostoucí popularitou terénních běhů FKTs získávají oblibu a tím pádem se koncept více formalizuje a dostává více pravidel na prokázání výkonu (GPS záznam a příslušná obrazová dokumentace je standardem). Nicméně i tak nedílnou součástí zůstává důvěra a čest.

S tím souvisí i způsob, kterým běžec svůj pokus uskuteční. Já jsem si vybral ten “nejlehčí” a to supported (více detailů např. v článku J. Havlíčka). Měl jsem tedy k dispozici support tým (bratry Lukáše a Martina) s materiálem a podporou. Vzhledem k tomu, že trasa Žďárskými vrchy je krátká (na pár hodin), relativně technicky nenáročná a vede poblíž vesnic, nevidím žádný problém v tom jít unsupported. Já jsem si ale vybral způsob “supported” z jednoho prostého důvodu – bral jsem to jako zážitek a chtěl jsem prožít fajn den v přírodě s oběma bratry. A bylo to super :-) Na celém pokusu mě sdílení emocí a “občerstvovačky” bavily snad ze všeho nejvíc. Na druhou stranu unsupported má taky něco do sebe, je to “čistší” způsob a určitě tuhle trasu někdy bez podpory dám. Zase ale někdy jindy.

První máj, jdeme na věc!

Vzhledem k tomu, že víkendy máme plné zpravidla na x týdnů dopředu, tak jsme s bracháma stanovili jako den D letošní první máj. Neděle před tím patřila tradičnímu domácímu krosu Žďár – Račín. Od vítězného ročníku 2016 se mi tam moc nedaří. 9 terénních km v tempu na mě ale naštěstí nezanechalo stopy a třetí místo a další porážka od mladšího bratra úspěšně udržely moje ambice a ego nízko. Možná i proto to nakonec při FKT šlo celkem dobře.

6:00 budíček, 6:15 do sebe leju druhé espresso, snídám bagetu a banán s burákovým máslem. Balíme a vyrážíme na Tři Studně, kde FKT startuje.

6:56 loučím se s bratry a jde se na věc. První kilometry vedou táhlým stoupáním po lyžařských trasách na Sklené. Následující úsek ze Skleného do Světnova mě bavil (a překvapil) asi z celého dne nejvíc. Světnovské louky jsou krásné a znám je spíše ze sedla kola než perspektivy běžce. Ranní sluneční paprsky tomu dodaly svoje a já se musím brzdit a hlídat, abych neběžel pod 4/km. I přes to mám na 8.km průměrné tempo 4:14/km.

2018-05-08 18_57_56-FKT Žďárské vrchy (51k_1600m+) - YouTube

Následuje už první větší stoupání na Tisůvku, kde na 15.km potkávám bráchy. Nečekali mě tak brzo a užívají ráno nahoře na skále. Chvíli ve mě hrklo, jestli jsme se neminuli a já nepoběžím zbývajících 36 km bez pití :-) Všechno dobře dopadlo a já už odpočítávám další a další vrcholy. Žákovice, Devět skal (kde jdu v rámci FKT až na skálu na vrchol), Lisovská a další. Po turistech ani památky, les je můj a běží se mi skvěle. Nechápu, jak to tak rychle uteklo a už zdravím bráchy na 28.km na jednom z nejhežčích míst na Vysočině – pod Drátenickou skálou s výhledem na Samotín, Buchťák a další kopce.

10f27b62-d988-4e92-b1bb-835399c222b9

Rychlý seběh do Blatin a následuje zrádné stoupání do Sněžného a na Buchťák. Teplo a všudypřítomný pyl už mě trochu začínají dostávat. Na Buchtově kopci v sobě mám už 1000m+ a tempo pořád pod 5/km, nálada skvělá. V Daňkovicích na 34.km se ke mě navíc přidává Páša a bude mi dělat společnost až na 45.km pod Paseckou skálu. Hodně mi pomohl. Mírné bloudění na krásných, ale nepřehledných Jimramovských pasekách nás stojí pár minutek a psychické síly. Za to prudká stojka na Štarkov už mě sejmula i po fyzické stránce. Na Odranci si říkám, že 10 km už dá každý. No dá, ale otázka je jak rychle, že. Nějak jsem se doploužil pod Paseckou skálu a tam naštěstí chytám druhý dech. Výstup (v rámci FKT opět na skálu na vrchol) už znovu valím v dobrém tempu a seběh na Medlov si vyloženě užívám. Až se málem dvakrát poroučím k zemi. Poslední dva km kolem Medlova už  jsou jen klasicky na morál a po 4 hodinách, 36 minutách a 41 vteřinách se opět dotýkám rozcestníku na Třech Studních.

Fajn to bylo. Úplně jiný zážitek než závod. Celé 4,5 hodiny mě to moc bavilo a o to hlavně jde. Sám sobě jsem si opakoval, jak to máme doma hezké. Občas má člověk nutkání nadávat, že nemáme hory atd., ale příroda je krásná všude a Žďárské vrchy mají taky něco do sebe.

S časem i výkon jsem celkem spokojený. Chtěl jsem určitě pod 5 hodin, reálně jsem počítal pod 4:45 což se povedlo. Pod 4:30 by to bylo super. Myslím, že prvních 35 km bych těžko šel rychleji. Sice to nejsou hory, ale 1600m+ taky není po rovině, a terén taky není všude na bouchání kolem 4/km. Možná se v budoucnu pokusím čas ještě stlačit, třeba ke 4:20. Nebo to taky nechám ostatním a rychlejším borcům.

Tím bych chtěl i všechny pozvat, ať to zkusí a dají mi vědět – rád komukoliv předám info, případně i s pokusem pomůžu.

Z celého FKT brácha udělal fajn video dokument, který řekne více. Ještě jednou díky kluci!

Zdroje

Mezičasy

  • Sklené horizont (2.9 km / 13:08)
  • Světnov odbočka na žlutou (8 km/33:50)
  • Tisůvka (13.7 km/1:02:56)
  • Žákovice (17 km/1:19:20)
  • Devět skal – vrchol na skále (20.9 km/1:38:30)
  • Malinská skála (25.9 km/2:03:13)
  • Buchtův kopec (32.5 km/2:39:30)
  • Štarkov (pod hradem) (37.3 km/3:04:07)
  • Bohdalec (40.6 km/3:27:15)
  • Pasecká skála – vrchol na skále (46.8 km/4:03:35)
  • Medlov (odbočka na konci hráze) (49.7 km/4:18:47)
  • Tři Studně (cil) (51.3 km/4:36:41)

Záznam na Strava

https://www.strava.com/activities/1542790691

Záznam na Fastestknowntimecom

https://fastestknowntime.com/route/zdarske-vrchy-czech-republic

Trasa na Mapy.cz

https://mapy.cz/s/2D4To

GPX soubor

 

 

One response to “FKT Žďárské vrchy 51 km/1600m”

  1. […] ideální příležitost vymyslet nějaké sportovní lumpárny. První víkend jsem udělal 51km FKT Žďárskými vrchy a druhý víkend padla volba na Innsbruck. Ten nabízí nespočet horských výzev, kterým jsme […]

    Like

Leave a comment